ossejt.org

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

A kórházban kezeléssel töltött hosszú hetek után a transzplantált beteg alig várja a hazatérést. A családnak fel kell készülnie, hogy a gyógyulás kórháztól távol töltött szakasza is biztonságos, „beteg-barát” legyen.

Első és legfontosabb feladatunk, hogy maximális tisztaságot teremtsük a hazatérő beteg lakókörnyezetében, a beteg szobájában és a mellékhelyiségekben. Ez a beteg még nem regenerálódott immunrendszerének folyamatos védelme érdekében elengedhetetlenül fontos.

Fertőtlenítő nagytakarítás

Amennyiben szükséges (majdnem mindig igen) ki kell festeni, vagy újra tapétázni a beteg szobáját. A gondos hozzátartozók megpróbálják megoldani a szoba padlózatának felújítását (parkettázás, új linóleum stb.). Az összes szekrény fertőtlenítőszeres lemosása (amennyiben nem cseréljük le a bútorokat). Szobanövények a beteg szobájában nem lehetnek. Dísztárgyakat lehetőleg ne tegyünk a szobába, mert első osztályú porfogók. A beteg szobáját naponta takarítsuk, szellőztessük!

Ágynemű, ruházat

Gondoskodjunk megfelelő mennyiségű ágyneműről, mert az első héten minden nap szükséges tiszta ágyneműt húzni. Az ágyneműt mindig vasalni kell! A későbbiekben minél kevesebbet tartózkodik a beteg az ágyában, annál ritkábban kel ágyneműt cserélni, de hetente kötelező! Ha napközben fekszik a beteg, cseréljünk tiszta pizsamát, vagy egy tiszta lepedővel takarjuk le az ágyát, hogy a nappali ruházatával ne szennyezze az ágyneműt. Olyan ruhákat válogassunk otthonra, amelyek jól moshatók, vasalhatók. A beteg ruháit, fehérneműjét az első időkben a család többi tagjáétól elkülönítve mossuk, vasaljuk. A beteg szobájából kilépve vegyen magára egy vékony köpenyt, amiben a közös helyiségekben tartózkodik. Ezt a maszkkal és kesztyűvel együtt tartsa az ajtó előtt kívülről.

Mellékhelyiségek

Ha a család közösen használja a mellékhelyiséget és fürdőszobát, fokozottan ügyelni kell a higiéniára. Szükséges külön szappan, fogmosó pohár, fogkefe (zárható tokkal), fésű. A törölközőt naponta cseréljük, és az első időkben vasaljuk is. A törülköző ne érintkezzen a család többi tagjának törülközőjével. A WC-re vegyünk külön ülőkét, vagy a beteg használjon papírból készült eldobható WC-ülőkét. Naponta fertőtlenítőszerrel (flóraszept, domestos) takarítani kell a WC-t és a fürdőszobát. A kádat, zuhanyzót is fertőtleníteni kell mielőtt a beteg használná. Csak babaszappant használjon a beteg.

Levegőzés, séta

Fokozatosan egyre többet tartózkodhat a szabadban (séta, játék, kerékpározás) a nagy tömeg kerülendő még szabadban is az első időkben. Szájmaszkot és cérnakesztyűt mindig viseljen, amint kilép a szobájából, ezeket naponta cseréljük. Látogató a beteg szobájába nem lépjen, a látogatók a lakás legnagyobb légterű helyiségében találkozzanak a beteggel. A beteg szigorúan maszkban-kesztyűben vehet részt a közösségi életben. Lehetőleg 2 látogatónál többet ne fogadjon a beteg és azokat is csak rövid ideig. Ha az idő engedi a legjobb a teraszon, vagy a szabadban fogadja a beteg a látogatóit. Zárt térben történő csoportos összejöveteleken a beteg egyáltalán ne vegyen részt! Erről a későbbiekben is kérjék ki a kezelőorvos véleményét. Távolabbi utazásokról is konzultáljanak a kezelőorvossal. A beteg szobájába csak fertőtlenítő kézfogás után léphet be bárki, maszkot is mindig szükséges viselni.

Napozni, tűző napon sétálni TILOS!

 

Strandra, uszodába menni TILOS!