ossejt.org

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

A transzplantáción átesett betegeknek hazatérés után is gondosan oda kell figyelni az étkezésre. Az emberek energia- és tápanyagszükségletének fedezése egészségesen is nagyon fontos, de ez betegség, különösen olyan beavatkozás esetén, amikor az alkalmazott kezelés károsítja az emésztőrendszert, illetve az elfogyasztott étel a beavatkozás kimenetelét befolyásolja, fokozottabb odafigyelést igényel.

Csak a megfelelő táplálékkal ellátott beteg képes a kezeléseket elviselni és az energiát a betegség leküzdésére hasznosítani.

A transzplantált beteg esetében az alacsony fehérvérsejtek száma következtében csökken a szervezet védekezőképessége a fertőzésekkel szemben. A táplálékkal elfogyasztott baktériumok, gombák mennyisége és összetétele nem közömbös, mert megbetegedés forrásai lehetnek. A következőkben néhány jó tanáccsal szeretnénk segíteni a transzplantáción átesett betegeknek, hogy az otthoni környezetben elkészített élelmiszereket, fertőzés veszélye nélkül fogyaszthassák.

 

Az otthoni étkezések megtervezésénél vegyük figyelembe a kórházi tartózkodás alatt megszokott szigorú diétát. A transzplantált beteg diétája leginkább a csecsemők felnőtt étkezésre való áttéréséhez hasonlítható. Az étrend kialakítása során a fokozatosság elve érvényesüljön! A zsíros, túl fűszeres, nehezen emészthető ételeket ajánlatos elkerülni. Fontos a kiegyensúlyozott folyadékfogyasztás! Kerülendő a nagy mennyiségű ún. buborékos ásványvizek, szénsavas üdítők fogyasztása, melyek a gyomor falának feszülését okozhatják, valamint a gyógyszerek kiürülését is nehezíthetik. Csapvizet ne igyon a beteg. A vizet forraljuk fel és úgy készítsünk teát vagy limonádét. Friss citromlevet használjunk. Gyümölcslevek fogyasztása engedélyezett.

Kerülje a beteg az éttermi étkezést, a gyógyulás szempontjából elengedhetetlen higiénés körülmények biztonságát csak otthon teremthetjük meg a lábadozó beteg számára.

A konyhában a betegnek legyen külön tányérja, pohara, evőeszköze! Evőeszközeit a többi családtagétól elkülönítve mossuk el.

Az étrend összeállításánál fontos feladat a beteg megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkal való ellátása, valamint az éppen fennálló tünetek étrendi kezelése:

- Étvágytalanság: gyakori, kis mennyiségű ételek adásával gondoskodunk a bőségesebb energia- és fehérjefelvételről.

- Íz-tévesztés: figyelembe kell venni a betegek bizonyos ételekkel szembeni ellenállását, például húsokat csak kis mennyiségben vagy egyáltalán nem kíván enni, ezért az ízesítésre jobban oda kell figyelni.

- Szájnyálkahártya-gyulladás: figyelemmel kell lenni az ételek kémhatására. A nagyon savas ételek csípik a beteg száját, s ez fájdalmat okoz, ezért nem tudnak enni.

Külön figyelmet érdemel az ételek konzisztenciája: előnyben kell részesíteni a levesek, főzelékek, főzelékpürék és mártások adását.

- Hányinger, hányás: hideg, kis mennyiségű ételeket adunk a betegeknek. Ilyenkor az intenzív illatú és ízű ételek adását lehetőleg kerüljük.

- Hasmenés: a tápanyagok pótlása olyan ételek kiválasztásával történik, amelyek a fennálló tüneteket enyhítik, s gondoskodunk a folyadékfogyasztásról.

Főétkezés:

Minden frissen főtt, sült, ételt fogyaszthat a beteg: leveseket, főzelékeket, alaposan átsütött húsokat. Főtt ételt mindig frissen főzve egyen a beteg, vagy étkezés előtt forralja fel! Sült és főtt burgonya fogyasztható.

Pékáru, kenyérfélék

Kenyeret közvetlenül a Pékségből (ahol sütik!) vásároljunk a beteg számára. Szerezzünk be csak erre a célra használt vászonzsákokat, hogy a pék közvetlenül a zsákba tehesse a friss kenyeret, pékárut. Ezzel elkerülhetjük, hogy más ember is megfogdossa a kenyeret.

Húsok

Húsféléket csak hőkezelt állapotban fogyaszthat a beteg. A húsokat könnyen emészthető formában ajánlatos elkészíteni: frissen sütve, főzve, párolva. Kerülendő az állati zsiradék használata, helyette növényi olajjal (pl.: napraforgó-, olíva olaj) készülhet az étel. Soha ne egyen a beteg nyers húskészítményeket, például: tatár bifszteket, füstölt sonkát! A nyers húsok, nagy mennyiségben tartalmazhatnak a beteg szervezetére ártalmas baktériumokat. A főzéshez szükséges alapanyagok vásárlásakor tartsuk szem előtt, hogy mindig friss és jó minőségű árut vegyünk.

Felvágottak

 

Első hónapokban a felvágottak közül csak azok fogyaszthatók, (párizsi, sonka, virsli, szafaládé) melyeket sütve, főzve, melegszendvicsnek, ham and eggs-nek készítünk elő. Téliszalámi, gyulai-kolbász, füstölt áru nem szerepelhet az étrendben. Gyorsan romló felvágottak közül: hurkát, disznósajtot, kenőmájast nem fogyaszthat a beteg. A későbbiekben boltban ne vásároljunk szeletelt felvágottat, otthon szeleteljük fel, és az első szeletet soha ne a beteg kapja!

Tej, tejtermékek

Nyers tejet nem ihat a beteg (csak dobozosat!). Felforralás után készíthetünk belőle: kakaót, csokoládétejet, karamellt. Sajtok közül a gyárilag csomagoltakat: kockasajt, olimpiasajt, krémsajtok fogyaszthatók. A félkemény sajtok esetében is az előcsomagolt: „vákuumfóliás” termékeket kell vásárolni. Nem szabad nemes penésszel érlelt sajtokat ennie: camambert, márványsajtot...

Tojás

Sokféleképpen elkészíthető, csak arra kell vigyázni, hogy a tojássárgája kemény legyen.

Zöldség főzelékfélék

A beteg semmilyen nyers zöldséget (zöldpaprika, paradicsom, saláta, hagyma, uborka, retek stb.) nem fogyaszthat. Zöldségek csak hőkezelt állapotban fogyaszthatóak. Készülhet belőle: leves, főzelék, mártás, köret.

Gyümölcsök, magvak, aszalt gyümölcsök

 

Olyan gyümölcsöket ehet, melyek folyóvízzel történő alapos mosás után úgy felbontható, hogy a belső gyümölcshúshoz a tisztítás során nem érünk. Pl.: banán, mandarin, narancs. Mogyoró, pisztácia, dió, mandula, aszalt gyümölcsök: datolya, füge pattogatott kukorica, napraforgó, tökmag fogyasztása tilos!

Sütemények

Süteményeket a beteg csak házilag készítettet ehet (azt is csak frissen), cukrászdából származó édességek fogyasztását kerüljük.

 

A tiltott, valamint az engedélyezett élelmiszerek listáját folyamatosan bővítjük, tapasztalataikat, tanácsaikat örömmel várjuk!