ossejt.org

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Az őssejt-átültetés az orvostudomány egyik csúcstechnológiáját jelenti, ilyenformán igen költség- és műszerigényes beavatkozás.

Bár hazánkban az évente elvégzett mintegy 200 átültetés többszörösére (300-400) lenne szükség, az átültetések számának megfelelő növelését a költségvetési helyzet mindeddig nem tette lehetővé. Sajnos nemcsak a transzplantációk finanszírozása jelent problémát, hanem a betegek ellátáshoz szükséges műszerek (betegőrző monitorok, infúziós pumpák) egy részét is csak segítőkész emberek, intézmények és alapítványok nagylelkű anyagi támogatása és felajánlásai segítségével sikerül biztosítani.

 

A transzplantációs osztály műszerezettségének fejlesztése és a betegek életminőségének javítása érdekében a Szent László Kórház Csontvelő-átültető Osztályának orvosai 1997-ben alapítványt hoztak létre Szent László Őssejt Alapítvány néven. Az alapítvány közhasznú, és az adófizetők 1%-os felajánlásából, adakozásokból, pályázatokból, valamint más alapítványokkal való együttműködések révén elmúlt években több tíz millió forintos értékben sikerült alapvető műszereket szereznie az osztály működéséhez, és biztosítania e műszerek működtetését.